Docent aan het woord, “een afwisselende en waardevolle opleiding”

“Deze opleiding heeft enorm veel inhoud en is erg gevarieerd. Het geeft je diploma echt waarde! Het leukste vind ik de afwisseling tussen theorie en praktijk. Op school werk je namelijk altijd met echte cliënten.

Een afwisselende en waardevolle opleiding

“Deze opleiding heeft enorm veel inhoud en is erg gevarieerd. Het geeft je diploma echt waarde! Het leukste vind ik de afwisseling tussen theorie en praktijk. Op school werk je namelijk altijd met echte cliënten. Je start je MBO opleiding meestal in september, waarbij je begint met theorie. Direct na de herfstvakantie krijg je al je eerste cliënt in de stoel. Dit is best spannend, maar je kunt nou eenmaal niet oefenen op een dummy!

 

Je staat er natuurlijk niet alleen voor. Je wordt goed begeleid en zeker bij je eerste cliënten word je voortdurend ondersteund. Veel scholen zorgen zelf voor cliënten, bij andere scholen moet je zelf voor een model zorgen. Doordat je steeds op echte cliënten oefent, is de koppeling tussen theorie en praktijk heel helder. Ik merk dat veel studenten dat erg fijn vinden.”

Wanneer kies je voor een mbo-opleiding en wanneer voor een brancheopleiding?

“Je kan de opleiding volgen bij brancheopleiders en bij mbo-scholen. Je ziet vaak dat jongere studenten kiezen voor de mbo-opleiding. Dit heeft als voordeel dat je 4 dagen school hebt en 1 dag stage. Je krijgt bij de mbo-opleiding meer theorie en meer praktijkuren dan bij de brancheopleiding. Daardoor heb je meer ervaring als je klaar bent met de opleiding. Dit is vooral fijn als je geen of weinig werkervaring hebt.

 

Mensen op latere leeftijd zijn vaak niet meer geïnteresseerd in een mbo-opleiding. En met een branchediploma krijgen zij de kans om toch pedicure te worden zonder de generieke vakken. Zij hebben tenslotte al een ander diploma behaald en hoeven dan geen vakken zoals taal en rekenen meer te volgen.”

 

Je houdt mensen letterlijk op de been

“Ik merk dat er bij veel jonge studenten toch snel een vooroordeel is over het pedicure vak. Voeten zijn tenslotte niet hip. Het bijzondere is: als studenten eenmaal doorhebben waar het écht om draait in dit vak, dan zijn ze enorm enthousiast! Bekijk bijvoorbeeld ook de <vlog> van de studenten eens, het enthousiasme spat ervan af.

 

Het werk is erg waardevol. Een cliënt komt binnen met pijn en gaat zonder pijn de deur uit. Hun dankbaarheid geeft een enorm goed gevoel. De vergrijzing maakt dat er steeds meer vraag komt naar pedicures. Het is echt een onmisbaar beroep, je houdt mensen letterlijk op de been! Soms kun je, door op tijd door te sturen, zelfs ziekenhuisopnames voorkomen.

 

Er zijn prachtige samenwerkingsverbanden. Zo nemen ook podotherapeuten en orthopedisch schoenmakers, pedicures in dienst. Je leert in dit vak van én met elkaar! Dit zijn absoluut de mooie dingen van het vak. Je bent geen concurrent. Je bent collega’s, je vult elkaar aan.

 

Je hoeft je geen zorgen te maken over je klantenkring

“Pedicures zitten vaak erg vol. Daarom is het zo belangrijk dat er nieuwe mensen komen. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over het aantrekken van nieuwe cliënten.

 

Ik zeg wel eens: de grootste uitdaging is niet “hoe krijg ik mijn praktijk vol?”.  Je bent absoluut geen concurrent in het dorp! Andere pedicures zijn juist blij dat je erbij komt. Zo krijgen zij meer ruimte of kunnen ze een samenwerking starten. Zo zetten veel pedicures graag een waarnemingsdienst. Daarbij neem je elkaars cliënten over als één van de pedicures bijvoorbeeld met vakantie gaat of ziek is.”

Ria (docent)

Het pedicure vak biedt unieke kansen. Overweeg jij om de opleiding te starten? Neem dan nu contact op!

Meer Opvallende Verhalen

Een rolstoel hoeft je, in het pedicure vak, niet tegen te houden!

Een rolstoel hoeft je, in het pedicure vak, niet tegen te houden!

Marianne, 55 jaar, heeft het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS). Ze zit in een rolstoel, moet dagelijks leven met ernstige pijn en leeft op pijnstillers. Toch blijft zij werken als pedicure en heeft zij een positieve kijk op het leven. Marianne noemt pedicure zijn echt een roeping. Lees hieronder het verhaal van Marianne en haar bewonderenswaardige positieve instelling.
Lees meer