Ondernemerschap

Pedicure als ondernemer

Ondernemen is uitdagend en divers! Je bent eigen baas en hebt volledige controle over je eigen agenda. Je bepaalt waar en hoeveel je werkt en welke behandelingen je aanbiedt. Naast je contact met cliënten, heb je ook contact met leveranciers en andere specialisten zoals podotherapeuten. Je blijft op de hoogte van wet- en regelgeving en houdt je administratie goed bij.

Als je het goed aanpakt, kan je een zeer succesvolle en winstgevende onderneming opzetten! Ontdek de voordelen van het runnen van je eigen pedicurepraktijk.

ZZP pedicure

Je kan als zzp pedicure kiezen voor drie vormen: ambulant werken, praktijk aan huis en een praktijkruimte huren.

  • Ambulant werken
    Als je ambulant pedicure bent, ga je naar cliënten toe om ze thuis te behandelen. Je hebt dan geen eigen praktijkruimte nodig en hoeft geen huurkosten te betalen.
  • Praktijk aan huis
    Met een pedicurepraktijk aan huis zet je een kamer, ruimte in de garage of tuinhuis in als praktijkruimte. Je hebt dan wel te maken met extra kosten, zoals het inrichten van de ruimte en het aanvragen van een vergunning.
  • Praktijkruimte huren
    Je kan een praktijkruimte huren in een gezondheidscentrum of woonzorgcentrum. Hierdoor werk je in een professionele omgeving en kun je gebruik maken van faciliteiten zoals een wachtruimte en receptie. Denk ook aan huurkosten en eventuele andere bijkomende kosten bij het huren van een ruimte.

Waar moet je rekening mee houden

Het is goed om voorbereid te zijn op de verschillende onderdelen van het ondernemerschap. Zo is het slim om te starten met een ondernemingsplan. Een ondernemingsplan brengt jouw doelen en strategieën in kaart waardoor je een helder plan hebt met een goed startpunt. Je beschrijft hierin bijvoorbeeld welke behandelingen je wilt aanbieden, welke producten en materialen je wilt gebruiken en welke prijzen je wilt hanteren. Ook denk je na over je bedrijfsnaam en bedrijfsvorm.

Als je eenmaal begonnen bent, is het belangrijk om je administratie op orde te houden. Denk bijvoorbeeld aan het registreren van de in- en verkoop van producten, behandelingen en je gewerkte uren. Vergeet ook de cliëntregistratie en aangiftes bij de Belastingdienst niet!

Veruit de meeste pedicures kiezen ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan. Wil jij dit ook? Lees dan vooral de verschillende interviews met onze pedicures. Zij hebben allemaal aangegeven het ondernemerschap fantastisch te vinden!